tvrz Vrchy

Valtéřovice, Krähenstein
Již velmi setřelé terénní náznaky tvrziště v centru obce poblíže kostela. Archeologicky byla tvrz, nazývaná Krähenstein, datovaná od poloviny 14. stol. do počátku 16. století.
pohled na plochu zaniklé tvrze Vrchy od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 08/2009
Graficke pismenko Obec Vrchy leží asi 7 km severně od města Fulneka. Do roku 1947 se ves jmenovala Valtéřovice, poté však dostala současný název Vrchy. Mezi místními i badately již dlouho existovalo povědomí o existenci tvrze Krähestein (též Kränstein, Krästein - "Vraní kámen")., nikdy se přesně nevědělo, kde stávala. Pouze stará německá obecní kronika připomíná, že na bývalé školní zahradě bylo kdysi nalezeno při kopání jakési staré zdivo, část dlážděné cesty a při kopání studny prý byl nalezen také krátký meč. Tyto skrovné údaje napovídaly, že by se skutečně mohlo jednat o pozemek, kde toto šlechtické sídlo mohlo stát. Regionální badatel Jiří Tichánek spolu s Milanem ...

Historie tvrze Krähenstein
    Prapůvod vsi Valtéřovice je spojen s proboštstvím v Březové, jemiuž ves patřila, a které bylo odnoží kláštera v Třebíči. Někdy po roce 1412 koupil Valtéřovice Lacek z Kravař Valtéřovice a připojil je k fulneckému statku a dosadil zde svého mana. Pánem zdejšího dvora a majitelem přilehlé tvrze je uváděn Jan Čapek z Kroměšína zv. "Starý", kterému dal Beneš z Kravař zapsat v části Valtéřovic pět hřiven ročního platu. Čapkové z Kroměšína a

Jiří Tichánek, Zdeněk Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 3.1. 2007

popis

Tvrz stávala v místě nynějšího obecního úřadu, čí spíše mírně za ním, na mírném, dnes už poměrně silně setřelém návrší. Tuto domněnku podporuje mimo jiné přítomnost hluboké, ve skále tesané staré studny (na parcele č.26). Také náznaky v terénním zvrásnění svědčí pro tuto myšlenku. Při hloubení základů pro školní budovu v 19. století, objevili místní občané zbytky vjezdu bývalé brány do tvrze (lze tím dedukovat, že vstup do tvrze byl ze strany od

Nový Jičín  (NJ)

Další tvrze v okolí