Hrady.cz
Výškovice přešly do majetku Sedlnických z Choltic r. 1696. Zámek v empírovém slohu postaven r. 1811 Františkem Karlem Sedlnickým. Sedlničtí vlastnili zámek ve Výškovicích spolu se statkem v Tísku až do r. 1945. Po r. 1945 zámek přestavěn na byty.
Pohled od východu
© Luděk Pitter 02/2006
Graficke pismenko Ves Výškovice leží v severní části přírodního parku Oderské vrchy při silnici II/464 vedoucí z obce Raduň do Bílovce. Je to klidné místo mimo hlavní silniční tahy. Ve směru na Slatinu se zvedá vrch Okrouhlík (467 m.n.m), ze kterého je výhled na tuto oblast.
Při příjezdu do Výškovic od obce Raduň, je hned na začátku po pravé straně obytný dům ve kterém byste dnes již marně hledali zámek z počátku 19. stol. Původní zámek byla velice jednoduchá obdélníková stavba, takže upravit jej do dnešního stavu nedalo socialistickým stavitelům mnoho práce.

Popis zámku
    Původně se jednalo o jednoduchý patrový empírový zámek obdélníkového půdorysu s jednoduchou hladkou průčelní fasádu zakončenou rizalitem se štítem na vstupním průčelí.
    Historie zámku
    Přesné údaje o založení Výškovic nejsou známé. V roce 1377 patřily pánům z Kravař. V 15 stol. část vsi patřila i konventu při kostele sv. Ducha v Opavě. Na přelomu 15. a 16. stol. se ves uvádí jako pustá. Roku 1543, kdy byla ves součástí bíloveckého panství ves koupil Jan Oderský z Lidéře. Nového osídlení se Výškovice dočkaly až roku 1696, kdy se staly majetkem Sedlnických z Choltic. V roce 1811 nechal František Karel Sedlnický ve Výškovicích

L.P. (čerpáno z více materiálů), 25.3. 2006
    Pozůstalostní inventář baronky Anny Sedlnické z Choltic a na Výškovicích
    V roce 1805 došlo k rozdělení panství Sedlnických mezi tři bratry: nejstarší Václav Karel František II. (*26.9.1775 Opava, † 12.11.1838 Opava) dostal panství Šumbark, prostřední Karel Josef Michael (*28.9.1776 Opava, † 29.7.1859 Bílovec) statek Bílovec a Hořejší Kunčice u Fulneka, nejmladší František (*12.5.1779 Wien, † 14.10.1851 Výškovice) panství Výškovice. Baron František Sedlnický od raného mládí sloužil v Císařsko-královské armádě.

Eduard Valeš, 25.2. 2012

Nový Jičín  (NJ)