Hrady.cz
Uměle vytesaný dvoudílný tunel v pískovcovém masivu, kterým protéká říčka Ploučnice nedaleko obce Noviny pod Ralskem. Pochází asi ze 16. století.
Před tunelem
Pohled proti toku vody
© Luděk Pitter 09/2005
Graficke pismenko Mezi městem Stráž pod Ralskem a obcí Noviny pod Ralskem, pod vrchem Ralsko se zříceninou stejnojmenného hradu, protéká říčka Ploučnice uměle vytesaným dvoudílným tunelem v pískovcovém masivu. Pokus o zřízení vodní nádrže se uskutečnil asi v 16. století. Nádrž měla sloužit jako pohon železného hamru v Novinách pod Ralskem. Vznikla navršením sypané zemní hráze v údolí říčky. Ploučnice je vedena mimo těleso hráze, kde byla proto uměle rozšířena roklina mezi skalami a pískovcovou skalní hradbou a proražen dvoudílný tunel, do kterého byl tok řeky směřován. Boky údolí jsou zde však tvořeny pískovci svrchního turonu, které dobře propouští vodu, nádrž se ...

turistické

Průrva Ploučnice se nachází v obci Noviny pod Ralskem. Pokud pojedete vlakem, doporučuji vystoupit ve stanici Velký Grunov a vydat se po silnici do Noviny pod Ralskem, projít celou obcí podél řeky a těsně za mostem odbočit vpravo. Po cca 100 metrech jste u výtoku z náhonu, v místech, kde původně stával hamr. U mostu je parkoviště. Místu se říká pekelný jícen. V době tání sněhu se tudy s ohromným hukotem valilo množství vody do malého jezírka.

technická památka
    Liberecký kraj