Hrady.cz
Nejstarší chráněná oblast v severozápadních Čechách, chráněna snad již od roku 1929, státem pak od r. 1954 na ploše 324 arů. Geologicky, botanicky a entomologicky významná lokalita s výskytem terestrických orchidejí a druhy hmyzu jež žijí pouze zde.
Skeletovité půdy
Skeletovité půdy bez vegetace zdáli prosvítají bíle.
Graficke pismenko Národní přírodní památka Bílé stráně se nachází na sever od Litoměřic. Dostanete se tam po červené, která začíná již v Litoměřicích, nebo se můžete k červené turistické značce připojit v Pokraticích a pokračovat na sever, nebo ve Skalici a jít po červené na jih. Oblast se nachází při údolí Pokratického potoka a v rozsahu značně strmé opukové stráně na jeho levé straně. Geologický je tvořeno podloží této oblasti slínitými vápenci stáří křídy. Na nejstrmějších místech jsou skeletovité půdy bez vegetace zdáli prosvítající bíle a od tohoto jevu dostala lokalita jméno. Vegetaci tvoří stepní trávníky, teplomilná květena a křoviny. Najdete zde zvláště ...

historie

Lokalita bílé stráně mající tvar přibližně obdélníka orientovaného ve směru severojižním je již relativně dlouho známa. Tato oblast byla chráněna již pře rokem 1938 německým okrašlovacím spolkem, podle některých autorů již od roku 1929. Jedná se tak o nejstarší chráněnou lokalitu v severozápadních Čechách. Státem zde bylo vyhlášeno chráněné území v roce 1954. Oblast má rozlohu 324 arů a nachází se v nadmořské výšce 286 - 335 m. Chráněná oblast

přírodní scenerie
     Litoměřice  (LT)