Hrady.cz
Kostel vystavěn někdy okolo roku 1560. Věž a sakristie přistavěny v 19. století. Před kostelem socha sv. Jana Nepomuckého.
Kostel z čela
Graficke pismenko Klášter Hradiště nad Jizerou se nachází asi 3 kilometry od Mnichova Hradiště. Kostel spolu s bývalým zámkem je dobře viditelný již z Mnichova Hradiště. Pokud Klášter navštívíme automobilem dá se zaparkovat na malém parkovišti před obecním úřadem od něhož je kostel vzdálen asi 50 metrů. Vedle kostela jsou pozůstatky benediktinského kláštera a zámku.
Aleš Marek, 16.3. 2006

historie

Za zakladatele kostela je považován Jiří z Labauně a to v roce 1560. Goticko-renesanční, obdélníková jednolodní budova s hranolovou věží. Věž byla přistavěna v 19. století a současně s ní i sakristie. V předsíni věže je dvojitý portál s renesanční pískovcovou edikulou. Vnitřek lodi s vtaženými opěráky, které jsou sklenuty kříži s oblými žebry a vyzdobeny plastickými růžemi. Presbytář je zaklenut síťovou klenbou s dekorativními žebry. Po stranách

Umělecké památky Čech, svazek druhý, Československá akademie věd spolu s Ústavem teorie a dějin umění. V roce 1978 vydala Academia, 16.3. 2006
    Dle současného názoru památkářů jde o laický kostel, postavený současně se sousedním klášterem a jeho původ je tudíž raně gotický. Vzhled raně gotické stavby razantně změnila renesanční a poté novogotická přestavba. V tomto pojetí je raně gotický portál na severní straně lodi původní a nejedná se o portál přenesený z kláštera. V současné době probíhá rekonstrukce krovu a střechy. Při ní je rehabilitován původní tvar střechy, snížené při

Jaroslav Valečka Zdroj: Ročenka 2011 Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze, 2.2. 2013

popis

Na boční straně chrámu se nachází jedinečný raně gotický portál ze stejné doby jako zachovaný portál do bývalého opatského chrámu. Původní umístění portálu není známo, na současné místo byl osazen až druhotně - kostel je výrazně mladší stavba a o nepůvodní pozici svědčí i ne zcela správné osazení portálu. Kostel je uvnitř členěn renesanční kruchtou, která vysazená na 14 arkádových obloucích obíhá loď ze tří stran. Vybavení kostela bylo v 90.

Martin Mecerod (doplněno redakcí), 6.12. 2009

Mladá Boleslav  (MB)