Hrady.cz
Anna Marie Františka z Toskány postavila r.1708 morový sloup Nejsvětější Trojice vysoký 14 m. Na vrcholu je umístěna Nejsvětější Trojice s velkým kovovým křížem. Bohatě zdoben. Vytvořeno podle vídeňského sloupu M. Huberem a O. Dubkem.
Sloup od jihovýchodu
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Zákupy leží 8 km východně od České Lípy. Dostupné jsou buď autobusem a nebo železnicí z nádraží Zákupy a nebo Božíkov. Z obou je to na náměstí, kde sloup Nejsvětější Trojice stojí, přibližně stejně daleko a obě leží na trati Česká Lípa - Liberec. V Zákupech můžeme navštívit překrásný zámek (viz samostatné heslo na www.hrady.cz). V letním období můžeme k rekreaci využít pěkné přírodní koupaliště na místním rybníku. V okolí lze navštívit směrem na Nový Bor v obci Svojkov zříceniny malého skalního hrádku. Od něj na druhou stranu přes silnici pěšinou dojdeme Modlivým dolem ke kapličce, vytesané do skály. Dále ze Svojkova pak dojdeme do obce ...
10.3. 2006

historie

Anna Marie Františka z Toskány nechala v roce 1708 na zákupském náměstí postavit morový sloup Nejsvětější Trojice. Morový sloup je provedený v pískovci a je vysoké 14 metrů. V horní části má tvary kupících se oblaků. Na vrcholu je umístěna Nejsvětější Trojice s velkým kovovým křížem. Je bohatě vyzdoben ornamenty, plastikami a třemi bohatě zdobenými figurálními reliéfy svatých. Na vlastním sloupu jsou tři trojice plastik nad sebou. Jedna z

socha, monument
    Liberecký kraj