Hrady.cz
Skalní hrad, dle arch. výzkumu místo již pravěkým hradištěm. Ve středověku (cca 13. stol.) zde zřízen hrad, upravovaný v 30. letech 15. stol., brzy poté opuštěn. Využit za husitských válek. Zřícenina poškozena odlámáním skal.
Klamorna, světnička
Skalní hrad nedaleko Drábských světniček. Z hradu jsou patrny čtyři světničky a cisterna 5 m hluboká.
28.5. 2002

turistické

Pokud jdete po červené z Valečova, tak po vystoupání na skalní plošinu přijdete ke zřícenině statku (poměrně romantické místo). Pokud stojíte zády k bráně statku, doprava vede červená na Drábské. Jděte rovně až k hraně skalní plošiny a podle hrany doprava. Dojdete na Klamornu po cca 100 metrech.
    Petr Šantrůček, 27.5. 2004

historie

Vysoko nad údolí Jizery vystupuje skalní masív kolem Mužského, jak se nazývá čedičový suk, který kdysi v třetihorách pronikl druhohorními pískovcovými naplaveninami. Náhorní plošina, která se tu vytvořila, pokrytá úrodnou půdou a lemovaná bizarními pískovcovými stěnami příkře spadajícími do více než stometrové hloubky, již odedávna vábila pozornost člověka. Dominantní poloha, ovládající celé daleké předpolí, výborná přirozená ochrana a možnosti

Mladá Boleslav  (MB)