Hrady.cz
Na ostrůvku v rybníce dochované zbytky zdiva tvrze, založené v 1. pol. 14. století a doložené za Mikuláše z Božešic k r. 1352. V 16. st. zboží rozprodáno, r. 1550 tvrz uváděna jako pustá. Dochovány základy dvouprostorové budovy a zavodněný příkop.
Celkový pohled na tvrziště v rybníce od západu
Graficke pismenko Zbytky zdiva tvrze na ostrově v rybníce při silnici mezi Babicemi a Čakovicemi, asi 6 km jihozápadně od Velkých Popovic. Dnes vede ze zmíněné silnice pouze odbočka ke staré hájovně, kromě ní a zbytků bývalé tvrze se z původní vsi již nic nedochovalo. V blízkosti se ale již začíná stavět stejně jako v celém širším okolí Prahy, a nezbývá tedy než doufat, že poškozené tvrziště, které je podle v terénu umístěných označení soukromým majetkem, přežije i do dalších let.
Filip Matoušek, 6.3. 2006

Historie a popis dochovaných zbytků tvrze
    Ves Božešice byla založena poměrně záhy a v polovině 14. století již byla střediskem samostatného statku patřícímu Mikuláši z Božešic, který se uvádí k roku 1352. Poté se majitelé střídali a v průběhu husitských válek patřil statek Jandovi Pecmanovi a jeho manželce Dorotě, která jej po manželově smrti předala jeho bratru Václavovi, přičemž je ve smlouvě poprvé přímo doložena existence tvrze. V první polovině 16. století seděli na Božešicích

nepatrné zbytky zdí
     Praha-východ  (PH)