Hrady.cz
Terénní zbytky hradu, o němž se nedochovaly přímé historické zprávy (r. 1293 se uvádí ves a r. 1582 už jen les Zbinsko), snad sídlo jednoho z vartemberských či bezdězských manů. Dochovány valy a šíjový příkop, pod hradem v údolí tesané světničky.
Šíjový příkop oddělující hrad od zbytku ostrožny
Graficke pismenko Zbytky hradu Zbyny leží nad Divokým údolím a poustevnou Zbinsko v oboře Židlov, asi 3,5 km od Hvězdova a 8 km východojihovýchodně od Mimoně v prostoru bývalého vojenského prostoru Ralsko. Hrad samotný najdete nejsnadněji přímo z Divokého údolí, do něhož asi 150 metrů pod poustevnou ústí krátké boční údolíčko směřující k jihu. Pokud půjdete tímto údolíčkem vzhůru a vystoupáte vlevo do svahu, brzy před sebou spatříte čelní příkop a valy bývalého hrádku.
Filip Matoušek, 2.3. 2006

Historie a popis
    Ves Zbyny se poprvé v psaných historických pramenech objevuje v roce 1293, ovšem další zpráva pocházející až z roku 1582 již mluví pouze o lese zvaném Zbinsko, který náležel ke Svébořicím. O zakladateli či majitelích hrádku Zbyny tedy neexistují žádné bližší informace a lze se pouze domnívat, že se mohlo jednat o sídlo některého z vartemberských či bezdězských manů. Sídlo vzniklo na skalnatém klesajícím ostrohu trojúhelného tvaru, na západě

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)