Hrady.cz
Starší hrad neznámých majitelů dobyl r. 1421 Jan Žižka a přestavěl jej na opevněný opěrný bod husitů v kraji. Husitská posádka hrad ovládala ještě mnoho let po Žižkově smrti r. 1424. R. 1467 obležen poděbradským vojskem, zpustnul po roce 1471.
Torzo hradní brány tak jak ji lze spatřit při příchodu
Graficke pismenko Nad Třebušínem, kde se konají každoročně Husitské slavnosti (7.–8.7.) Je možné nalézt zbytky hradu Kalicha, který měl zvláštní význam v české historii. Krásný výhled vás odmění za namáhavou cestu nahoru.
28.5. 2002

historie

Na místě původní tvrze si po jejím dobití v roce 1421 nechal Jan Žižka z Trocnova postavit hrad, který pojmenoval Kalich a podle kterého si také dal další přízvisko. Vstup do hradu byl chráněn dvěmi branami a okrouhlou veží, která spolu s hradbou kryla přístup do hradu proti mírnějšímu svahu. Se stavbou hradu se začalo kolem roku 1421. Ta probíhala ve spěchu, protože husité museli čelit útokům ze Saska a nepřátelským akcím Zikmunda z

29.7. 2002
    Na hoře Kalichu nad vsí Třebušínem stával Žižkův hrad Kalich, z něhož se dnes zachovaly jen velmi skromné zbytky; i z nich však lze zrekonstruovat do značné míry jeho původní podobu. K hradu, který byl umístěn na vrcholu hory o dvou homolích, ve výši 200 m nad Třebušínem, vedly tři staré cesty. Nejvýznamnější byla cesta z Třebušína, která je dosud velmi dobře sjízdná; místy je zpevněna zachovalými terasami, vyzděnými z místního lámaného čediče.

Jan Žižka z Kalicha
    Na troskách Kalicha nelze se ubrániti rozjímání. Rozjímání o velikém válečníku, který proslavil české jméno daleko za hranicemi a stal se naším národním bohatýrem. V mysli nám vyvstává obraz jednookého hrdiny, který si mohl vsaditi na hlavu královskou korunu, který mohl vládnouti nesčetnými hrady, vesnicemi a městy – ale spokojil se touto sivou kupou na českém pomezí, k níž nepatřily ani dvory ani vesnice, která byla právě jen skalou a kamením

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002
    Poklad pod Čertovým kamenem
    Na temeni Kalicha spočívá veliký znělcový balvan, o němž lid bájí, že jej tam přinesl čert. Pod balvanem je prý skrýše, v níž je uložen veliký poklad. Čas od času přiletí sem čert, odvalí balvan, vyjme ze skrýše pokladnici a usednuv na balvan počne si peníze počítati. Komu by se podařilo v tuto chvíli čerta překvapiti, zmocnil by se lehce jeho pokladu. Čert však prchne jen před tím člověkem, který vyběhne od paty hory vzhůru k balvanu jediným

Litoměřice  (LT)
    Třebušín