Hrady.cz
Za Talacků z Ještětic v r.1699 se prvně uvádí panský dům, znamená to, že původní tvrz byla přestavěna v barokní zámek. V r.1872 Jan Keller přestavěl v pseudorenesančním slohu. V r.1945 upraven pro chrudimskou nemocnici. Nyní Dětský domov se školou.
Zámek z jihovýchodní strany
Graficke pismenko Přestavlky leží 9 km východně od Chrudimi.
Zámek stojící v parku na severním okraji Přestavlk je prostá jednopatrová obdélníková budova s dvěma bočními křídly, která vybíhají k západu. Krytá je nízkou valbovou střechou s drobnou věžičkou.
V současnosti zámek slouží jako Dětský domov se školou, středisko výchovné péče, výchovné dětské oddělení.
Veřejnosti je nepřístupný.

historie

Přestavlky s prvně připomínají v r. 1318, kdy zde sídlil Ctibor z Přestavlk. Tvrz se poprvé uvádí v r. 1413, kdy náležela Janovi z Bošína. Později tvrz zpustla a v r. 1539 se již připomíná pouze ves. V r. 1567 získal Přestavlky Hynek Talacko z Ještětic a ten v místech původní tvrze nechal postavit novou, renesanční tvrz. Obnovená tvrz se připomíná v r. 1595 v Hynkově závěti. Jeho syn a dědic Hynek mladší Talacko neměl žádné přímé dědice a proto