hrad Kadaň

Městské muzeum
Královský hrad byl založen kolem r. 1260. Přestavován r. 1547 a po požáru r. 1811. Po r. 1750 sloužil jako kasárna a ztratil tím ryzí středověký charakter. Nyní je na hradě knihovna s internetovou kavárnou, obřadní síň a dům s pečovatelskou službou.

VSTUPNÉ:

Graficke pismenko Pokladna je v bráně hradu, kde také začíná prohlídka.

prohlídka hradu 50,- Kč
snížené vstupné 30,- Kč (děti 6-15 let, studenti, senioři nad 60 let a osoby ZTP)
rodinné vstupné 100,- Kč (pro rodiče a 2 děti ve věku 6-15 let)
Zdarma: členové AMG, ICOM, NPÚ, doprovod osob ZTP a předplatitelé revue Dějiny a současnost. Nároky na slevy je třeba prokázat v pokladně galerie.

Od r. 2012 - pravidelné prohlídky, nová expozice Dějiny a vývoj Kadaňského hradu
    Od soboty 30. června 2012 si vůbec poprvé v historii mohou návštěvníci prohlédnout vybrané interiéry Kadaňského hradu bez toho, aniž by šlo o mimořádnou, provizorní exkursi. Informačním doplňkem k prohlídce hodlá být dočasná náznaková expozice Dějiny a vývoj Kadaňského hradu, která je ve sklepních sálech instalována. Nabízí pohled na základní etapy architektonického vývoje budovy, přináší informace o klíčových bodech historie areálu,

30.6. 2012

historie

Hrad je připomínán již v roce 1289. Sloužil jako sídlo královského purkrabího, správce kadaňského kraje. Roku 1421 byl poničen křižáckými vojsky, opraven v polovině 15. století. Roku 1504 jej nechal Jan z Lobkovic přestavět, hrad tehdy ztratil svou gotickou podobu. Po poboření hradu v třicetiletých válkách ho v roce 1750 nechala Marie Terezie přestavět na kasárna. Po roce 1816 byla rozšířena a dalších 150 let hrad sloužil armádě. Po další

Již v pravěku bylo na území dnešního města Kadaně sídliště, ležící u přírodní brány z pohraničních hor a hvozdů do úrodné žatecké roviny. Bylo to místo u brodu přes řeku Ohři, střežené rozsáhlým hradištěm na vrchu Úhošti, první důležitá stanice v Čechách na staré obchodní solné cestě, spojující Prahu s Míšeňskem a s městy Halle nad Sálou a Lipskem. Příznivé podmínky způsobily, že zde brzy vyrostlo dosti významné obchodní středisko. Nejstarší

Chomutov  (CV)
    Kadaň