Hrady.cz
Pozůstatky po domnělém skalním hradu, jeho spojitost s historickým Jiljovem není prokázána. Prameny uvádějí r. 1388 Hrdoně z Jíljova. V r. 1454 se připomíná naposledy. Ve 20. letech 19. století romanticky upravován.
Jiljov
© Luděk Pitter 09/2006
Graficke pismenko Nedaleko Holaského rybníka můžete navštívit zbytky domělého tvrziště z poloviny 14. století s valem a příkopem. Uprostřed osamělý pískovcový blok přístupný tesanými schody.
4.5. 2003

dějiny tvrze
    Doposud sporná skalní lokalita stojící u obce Holany poblíž České Lípy. Místo zvané dnes Jiljov bývá spojováno s historickou tvrzí ze 14. a 15. století, tato spojitost však není prokázána a není ani zcela jisté, zda vůbec jde o středověké sídlo. Historický Jiljov mohl podle jiných názorů stát i na Mělnicku kdesi v okolí Všetat. První zmínka v pramenech pochází z predikátu Hrdoně z Jiljova z roku 1388, dále jsou uváděni Hynek z Dolan a Jiljova

popis domnělé tvrze
    Domnělé tvrziště tvoří pahorek obklopený širokým příkopem a valem. Uprostřed stojí dva lichoběžné pískovcové bloky nakoso k sobě přiléhající. Na nižší skalisko vedou ve skále vysekané schody pokračující západním bokem vyššího bloku k jeho vrcholu. Tam je vysekána čtyřhranná plošina s baštovitým výstupkem, ty jsou však novodobého původu, ale mohly využít starších konstrukcí. Existenci středověkého sídla zde tedy nelze ani jednoznačně vyloučit,

zaniklý
    Liberecký kraj