Štít mlýna s mlynářským erbem
Graficke pismenko Vodní mlýn na řece Sázavě byl postaven roku 1893 v místě zbořeného hamru. Do dnešních dnů má dochované a funkční původní vybavení včetně mlýnského kola. Od roku 1998 bylo v mlýnu zřízeno muzeum. P/o roce 2009 muzeum zrušeno a mlýn je pro veřejnost nepřístupný.

Mlýn čp. 9 je obdélné přízemní stavení s ozdobnou fasádou.

Vodní mlýn v Budčicích
    Mlýn dal postavit advokát Vaněk. Od té doby mlýn sloužil lidem z okolních vesnic. Když Vaněk v roce 1899 zemřel, mlýn vedla jeho vdova Agáta. K ruce měla stárka, dva mlýnské pomocníky, dvě služebné, kočího a několik sezónních pomocníků. K mlýnu patřilo 12 hektarů polí, luk a ostrov. Měl tři vodní kola uspořádaná tak, aby každé pohánělo jeden český kámen. V roce 1928 Agáta Vaňková mlýn i s polnostmi prodala Václavu Rychetskému, který pocházel z

Jaroslav Šefčík , 29.5. 2009

Časová osa