Hrady.cz
Tvrz datovaná k roku 1211. Rodová linie zemanů z Kováně si předávala zdejší tvrz až došlo k jejímu zničení husity.
Pohled na hostinec
Graficke pismenko Obec Kováň leží asi 14 kilometrů od Mladé Boleslavi. Při vjezdu do obce směrem od Stranice je na kraji kostel sv. Františka Serafínského s farou a přes silnici stojí budova hostince, který stojí na místě tvrze. Vedle je výklenková kaplička.
Aleš Marek, 6.3. 2006

historie

Nejstarším dochovaným a písemně potvrzeným majitelem Kováně je doložen zeman Bohuška, z let 1211 až 1222. Po panu Bohuškovi následuje rodová linie až po pana Kunu z Kováně o kterém se píše podrobněji v souvislosti s jeho chotí paní Jitkou, dcerou Vítka z Klokot. Ta po ovdovění koupila v roce 1267 ves Pohled a byla iniciátorkou výstavby tamního kláštera cisterciaček. Delší dobu se v písemnostech rod zemanů z Kováně nevyskytuje, až ve 14 století

Aleš Marek// Hrady a tvrze na Mladoboleslavsku, Zdeněk Fišer, vydal: Okresní muzeum Mladá Boleslav v roce 2002./, 4.3. 2006

zaniklý
     Mladá Boleslav  (MB)