Hrady.cz
Zámek s kostelem přestavěný na poč. 20. století z budovy hospodářského dvora při dnes zbořené tvrzi.
Zámek
Graficke pismenko Obec Sovínky sousedí přímo s obcí Bezno. Obě jsou vzdálené od Mladé Boleslavi zhruba 15 kilometrů. Zámek je viditelný z hlavní silnice, která prochází obcí a vede dále na Velké Všelisy. Díky přestavbám a dalším stavebním úpravám z původní podoby zámku mnoho nezůstalo a tak mi nějakou dobu trvalo vůbec zámek poznat.
Aleš Marek, 22.2. 2006

historie

První písemné doložené zmínky o Sovínkách pocházejí roku okolo 1360. V těchto letech patřili části pánům ze Zvířetic. Choť pana Oldřicha přinesla paství Sovínky jako věno. Po její smrti v roce 1386 přechází panství na krále Karla IV. A ten jej postupuje panu Pukartovi z Janovic. Pan Pukart v roce 1389 prodává celý majetek panu Vilémovi ze Zvířetic. Druhou, zmiňovanou část Sovínek tvořil zemanský statek, který patrně náležel k blízké tvrzi

Aleš Marek / Hrady a tvrze na Mladoboleslavsku, Zdeněk Fišer, vydal: Okresní muzeum Mladá Boleslav v roce 2002., 20.2. 2006

Mladá Boleslav  (MB)
    Další zámky