Hrady.cz
Spolehlivě doložená tvrz z roku 1540. V letech 1854 až 1864 výrazné přestavby. Celý komplex je ve tvaru písmene L. Ze staré tvrze dochovány pouze sklepy a část podezdívky.
Celkový pohled
Graficke pismenko Obec Niměřice leží asi 15 kilometrů od Mladé Boleslavi, směrem na Horní Cetno. Zámek je lemován kamennou zdí, díky níž je do areálu zahrady se zámkem velice špatně vidět. Směrem od kaple je kovaná brána, kterou je možno alespoň trochu vidět čelo zámku, ale pozor pro případné návštěvníky musím varovat před hlídacími psy. Vedle zámku vede potom cesta na malou náves, kde uprostřed stojí ukřižování. Na pravo je oficiální vstup do zámku. Celý komplex zámku je dobře udržovaný a i vedlejší hospodářské budovy jsou v dobrém technickém stavu.
Aleš Marek, 13.2. 2006

historie

První písemné doklady o založení Niměřic jsou z roku 1354, kdy zde byl dvorec patřící Adamu z Niměřic. V roce 1391 potom Hrdoň ze Všetat. V roce 1408 je v konfirmační knize uveden Jan Prušek z Niměřic jako majitel a dále potom vlastnil část podacího kostelního práva ve vedlejších Strenicích. Delší dobu není v dochovaných písemnostech o Neměřicích ani slovo. Burjan Strahovský ze Sojovic vlastnil tvrz, poplužní dvůr a celou ves, včetně

Aleš Marek / Hrady a tvrze na Mladoboleslavsku. Zdeněk Fišer. Nakladatelství: Okresní muzeum, Mladá Boleslav, 2002/, 13.2. 2006
    První historické zprávy o Niměřicích pocházejí z druhé poloviny 14. století: na jednom z neměřických dvorů hospodařil v l. 1354 – 1364 Adam z Niměřice, na druhém kolem r. 1360 Petr Prušek z Niměřic. O vzniku tvrze však přesné údaje chybějí, a tak prakticky první zprávou o její existenci je zápis z doby před r. 1540, kdy ji Burina Strahovský ze Sovojovic prodal spolu s dvorem a dalšími statky Albrechtovi Klusákovi z Kostelce. V r. 1551 připadlo

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 19.4. 2006

tvrz přestavěná na zámek