Hrady.cz
Zaniklé hradiště na cestě z Míšně do Čech zmiňované v roce 993. Zaniklo pravděpodobně ve 12. nebo 13. stol. Nejpravděpodobnější lokací je Horka u Chlumce, na nejvyšším místě stojí barokní kaple Nejsvětější Trojice.
Barokní kaple stojící na místě zaniklého hradiště
Graficke pismenko Jedním z nejdůležitějších přechodů přes Krušné hory byl Nakléřovský průsmyk, jímž vedla již v raném středověku cesta z Míšně do Čech. Na české straně ji chránilo knížecí hradiště Chlumec, který byl i celní stanicí. V písemných pramenech se objevuje poprvé v r. 993, v darovací listině knížete Boleslava II. břevnovskému klášteru, a pak několikrát, zejména v souvislosti s válečnými událostmi. Tak tomu bylo v r. 1040, když vojsko císaře Jindřich III. vpadlo do Čech proti knížeti Břetislavovi I. V r. 1107 svolal kníže Svatopluk na Chlumec sněm, na němž se jednalo o vládu v zemi za jeho nepřítomnosti. O necelých dvacet ...

popis

Nejčastějí bývá hradiště umísťováno na Horku v severní části Chlumce. Lokalitu částečně poškodila stavba kaple Nejsvětější Trojice. Nezachovalo se žádné viditelné opevněné ani jiné stopy po raně středověkém osídlení. Známy jsou pouze nálezy zlomků keramiky ze 6.–5. století před Kristem a hlavně četné nálezy z 11.–13. po Kristu. Vzhledem ke strategické poloze pahorku je lokace pravděpodobně správná.
    Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 6.3. 2010

hradiště
    zaniklý