Hrady.cz
Za Smidara Zdislava z Vartemberka je v r. 1544 první zmínka o tvrzi. V letech 1810–1813 nechal Karel Rey tvrz přestavět na zámek. V r. 1825 zámek zničen požárem. Tehdejší vlastníci Colloredové jej nechali znovu vystavět.
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Městečko Smidary se nachází 7 km severně od Nového Bydžova. Dostupné je buď autobusem a nebo železnicí ze stanice Smidary na trati Chlumec nad Cidlinou - Ostroměř
Zámek je nevyužívaný, veřejnosti nepřístupný a značně zpustlý.

historie

První zpráva o vsi Smidarech, která koncem 13. století náležela pražské kapitule, je z r. 1332. Od kapituly odkoupil majetek kapitulní děkan a daroval jej své neteři Elišce, manželce Beneše z Vartemberka. Tento rod vlastnil Smidary s přestávkou let 1360–1381, kdy náležely Henslínovi z Turgova, do 90. let 14. století. Markvart z Vartemberka a z Kosti prodal Smidary Janu Ohnišťkovi z Ohnišťan. Jan Ohnišťko z Ohnišťan byl zpočátku přívržencem

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, aktualizováno, 28.2. 2010
    První zmínka o tvrzi ve Smidarech je z roku 1544, kdy byl vlastníkem panství Smidar Zdislav z Vartemberka. Od roku 1558 se na tvrzi vystřídala celá řada majitelů, mezi nimi i Albrecht z Valdštejna. V letech 1651–1810 vlastnili Smidary Colloredové. Od nich je získal Karel Rey, který tvrz přestavěl ve zděný zámek. V roce 1813 se tehdy již zámek vrátil do vlastnictví Colloredům a zůstal jim až do roku 1834. V roce 1825 při požáru města byl zámek

tvrz přestavěná na zámek
     Hradec Králové  (HK)