Hrady.cz
Patrový barokní zámek postavený, snad na místě stržené dřevěné tvrze, počátkem 18. stol. za Lichnovských z Voštic. Počátkem 20. století sloužil jako sirotčinec. Na konci války v r. 1945 byl poškozen, po válce opraven a dnes je zde domov důchodců.
zahradní průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 07/2014
Graficke pismenko Obec Smolkov leží západně od Ostravy v údolí řeky Opavy. Zámek se nachází asi uprostřed obce v její severní části.
Dnes zámek slouží potřebám domova důchodců, je oplocen, ale přístup k zámku je zpravidla možný.

Popis zámku
    Původní barokní zámek postavený počátkem 18. stol. byla dvoupatrová budova. Bohužel při osvobozovacích bojích v roce 1945 byl zámek silně poškozen a proto při opravě po roce 1945 byla budova snížena o jedno patro a tak ji můžeme vidět také dnes. Jedná se menší přízemní budovu s podkrovím. Průčelí s jednoduchou empírovou fasádou je členěno středním nehlubokým rizalitem. Nad ním podkroví s empírovým trojúhelníkovým štítem. Fasáda členěna

Historie zámku
    Ves Smolkov je poprvé zmiňována v roce 1377, kdy byla v držení Jindřicha ze Smolkova. Je pravděpodobné, že tvrz stála ve Smolkově již dříve, ale poprvé je Smolkov s tvrzí připomínán až v roce 1613, kdy statek zdědil po Janu Konstantinovi Tvorovském jeho syn Bartoloměj Maxmilián. Podle pozdějších zpráv se jednalo o dřevěnou tvrz. Později se majitelé střídali a až počátkem 18. stol. snad za Lichnovských z Voštic byla stará tvrz stržena a postaven

L.P. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 18.2. 2006

tvrz přestavěná na zámek