hrad Harasov

Krvomlýn
Hrad existoval na přelomu 14. a 15. století, roku 1420 připomínán jako sídlo Hrzánů z Harasova. Ze staveb dochovány některé sklepy vytesané ve skále.
Graficke pismenko Dnes předělaný na kuriozní rekreační obydlí nedaleko Kokořína můžete nalézti bývalý hrad nad rybníkem na Pšovce, vydátel-li se od stanice vlaku Lhotka u Mělníka po červené značce asi 5 km. Půjdete-li dále, dojdete na hrad Kokořín.
28.5. 2002

historie

Hrad Harasov stával na ostrohu nad Novým mlýnem na Vrutickém potoce a byl oddělen od bosyňské pláně příkopem, za nímž bylo čtverhranné předhradí. Další dva příkopy, mezi nimiž byl val, tvořily opevnění vlastního hradu. Ze staveb se podnes zachovaly některé sklepy vytesané ve skále. Později je však užívali mlynáři, kteří si je upravovali pro svou potřebu a v polovině 19. století dali vytesat další, takže dnešní stav zdaleka neodpovídá původní

Krvomlýn
    V romanticky divoké a přesto malebné krajině mezi Mělníkem a Kokořínem se táhne úzký skalní hřbet, končící náhle vysokou sráznou stěnou spadající k Harasovské tůni na dně Kroužeckého dolu. Zde, jihovýchodně od vesnice Bosyně, jsou zbytky bývalé tvrze, obehnané několika příkopy a valy, dnes už sotva znatelnými. Uprostřed skalní stěny jsou dvě místnosti vytesané v pískovci, přístupné z tvrze po kamenných stupních. K nim přiléhá začouzená jeskyně,

Tajemný hlas minulosti Jiří F. Musil, 2002, 24.1. 2003

Mělník  (ME)