Hrady.cz
Terénní zbytky malého hrádku neznámého jména, zvaného dle blízké - r. 1554 uváděné a dnes zaniklé vsi - Výrov. Dochováno podvalí po obytné budově se vstupní šíjí a zbytky schodiště a mohutné do skály vytesané příkopy. Jižně pozůstatky zaniklé vsi.
Podvalí po hlavní budově
Graficke pismenko Terénní zbytky hrádku zvaného Výrov se nacházejí nad ohybem Svitavky na hraně údolí mezi Svitavou a Velenicemi, asi 9 km severovýchodně od České Lípy. Pokud dojdete ke samotě - bývalé brusírně zrcadel, stačí odbočit ze silnice, přejít po lávce na druhý břeh Svitavky a vyškrábat se do svahu nad tzv. "pustým kostelem".
Filip Matoušek, 3.2. 2006

Historie a popis hrádku
    Teprve v roce 1986 objevená lokalita leží v lese, zvaném po zaniklé a pouze roku 1554 připomínané vsi Výrov či Vejrov. Je možné, že se jedná i o původní jméno hrádku, později na ves přenesené. Hrádek stával na severním okraji pískovcové tabule nad strmým svahem spadajícím k severu do údolí Svitavky. Od pokračující ostrožny byl na jižní a západní straně oddělen do skály vytesaným šíjovým příkopem, lemovaným na vnitřní straně dodnes patrnými

Výrov
    Na pravém břehu Svitávky mezi obcemi Svitavou a Velenicemi se tyčí soustava pískovcových skalisek. Při jejich úpatí je vytesána řada místností. Labyrint byl vytesán podstatně později po existenci hradu nad ním. Práce způsobily částečnou destrukci skály a tím i nenávratné zničení některých fragmentů hradu. Ten vznikl na jednom ze suků pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století. Jednalo se o malý hrádek dnes neznámého jména. Vstup do hradu byl z

vladimír kotek , 4.2. 2010

Liberecký kraj