Hrady.cz
Zbytky tvrze z konce 13. století, založené nejspíše pány ze Zbraslavic. Tvrz přestavěna renesančně, po požáru r. 1809 rozebrána a v jejích místech postaveny na starších základech hospodářské budovy. Dochovány zbytky hradeb a sklepy.
Celkový pohled od východu, vlevo upravené zbytky původní věže
Graficke pismenko Městečko Zbraslavice leží asi 16 km jihozápadně od Kutné Hory a 10 km severovýchodně od Zruče nad Sázavou a můžete se sem z obou zmíněných míst dostat bez problémů i vlakem. V západní části městečka hned za kostelem sv. Vavřince se nachází budova nově opravovaného zámku a ještě dále k západu na nízké ostrožně přestavěné zbytky středověké tvrze, někdy označované i jako hrad. Obě památky jsou jako soukromý majetek běžně nepřístupné veřejnosti.
Filip Matoušek, 1.2. 2006

Historie
    Prvním doloženým majitelem byl roku 1260 Rudolf ze Zbraslavic, jehož potomci zde potom sídlili až do první třetiny 14. století. Poté bylo zboží rozděleno mezi více majitelů, a to až do počátku 15. století, kdy je opět spojil Mikuláš z Kolovrat na Chřenovicích. Z průběhu druhé poloviny tohoto století je doložen dlouholetý majetnický spor mezi Svatby z Otradovic a Bohušem ze Švabínova a z Drahobudic, který tehdy vlastnil třetinu zbraslavického

Popis tvrze
    Nejstarší panské sídlo ve Zbraslavicích stávalo zřejmě někde v těsné blízkosti kostela sv. Vavřince, jeho zbytky se ovšem nedochovaly. Někdy před koncem 13. století bylo sídlo přeneseno asi 150 metrů více na západ na konec ostrožny. Zde vznikl obdélný areál, chráněný ze tří stran nevysokými ale strmými svahy a navíc ještě příkopy. Šíjový příkop, dnes zcela zaniklý, chránil i čelní stranu. Západní část tvrze na nejchráněnější straně dispozice

Kutná Hora  (KH)
    Zbraslavice