tvrz Otryby

mladší tvrz - dvůr
Mladší otrybské panské sídlo vzniklo v jihovýchodní části poplužního dvora někdy v 16. století, okolnosti však nejsou známé. Dochovala se renesanční patrová budova s vysokými štíty a pozůstatky sgrafitové výzdoby.
Upravená budova tvrze od severovýchodu
Graficke pismenko Ves Otryby leží při silnici č. 111 spojující dálnici D1 (exit 41 Šternov) a Uhlířské Janovice, asi 3,5 km východojihovýchodně od Českého Šternberka. Kromě tvrziště na tzv. Hradecké skále se zde dochovala i budova mladšího sídla v areálu hospodářského dvora při silnici na Soběšín.
Filip Matoušek, 31.1. 2006

Historie a popis tvrze
    Mladší sídlo vzniklo v Otrybech někdy v průběhu 16. století a osoba stavitele ani důvody vedoucí k jeho vzniku nejsou dnes zřejmé, neboť ves i s celým zbožím příslušela již od r. 1471 k blízkému Šternberku. Současný poplužní dvůr položený v jihozápadní části vsi je renesančního původu a některé budovy si dosud uchovaly i zbytky sgrafitové výzdoby. V jihovýchodním nároží dvora stojí obdélná patrová budova s ozdobnými štíty a sgrafity zdobenou

Kutná Hora  (KH)
    Další tvrze