Hrady.cz
Jednolodní raně gotický kostel s půlkruhovou apsidou. Postaven v průběhu 2. pol. 13. století, restaurován v letech 1892-3 Ludvík Láblerem. Zajímavý vstupní portál na boční straně lodi a vnitřní výmalba.
Graficke pismenko Ves Otryby leží při silnici č. 111 spojující dálnici D1 (exit 41 Šternov) a Uhlířské Janovice, asi 3,5 km východojihovýchodně od Českého Šternberka. Kromě pozůstatků dvou středověkých panských sídel zde dodnes stojí také velmi hodnotný kostel sv. Havla z první poloviny 13. století, jednolodní stavba s půlkruhovou apsidou a původními portálky. Po dohodě je přístupný i interiér se zajímavými malbami.
Filip Matoušek, 31.1. 2006

Kutná Hora  (KH)