tvrz Otryby

tvrz na Hradecké skále
Zbytky tvrze či hrádku z 2. pol. 13. století blíže neznámé historie i majitelů, později nahrazené panským sídlem přímo ve vsi. Dochovány zbytky příkopů a val na čelní straně, v zadní části nad potokem mělké podvalí po obytné stavbě.
Celkový pohled na tvrziště od západu
Graficke pismenko Ves Otryby leží při silnici č. 111 spojující dálnici D1 (exit 41 Šternov) a Uhlířské Janovice, asi 3,5 km východojihovýchodně od Českého Šternberka. Přestože o jejích dějinách není k dispozici mnoho pramenů, dochovaly se zde pozůstatky dvou panských sídel a také velmi hodnotný kostel sv. Havla z první poloviny 13. století. Zbytky jedné z tvrzí, někdy označované i jako hrádek, se dochovaly asi 1200 metrů jihovýchodně od vsi ve svahu nad levým břehem Podveckého potoka na tzv. Hradecké skále. Je možné sem snadno dojít polní cestou jak z Otryb, tak i z druhé strany z Vranic. Výraznou skalku nad potokem nepřehlédnete :-)
Filip Matoušek, 27.1. 2006

Historie a popis lokality
    Problematika historie Otryb a vzniku a stavebního vývoje zdejších panských sídel je značně nejasná. Jisté je, že ves existovala již ve 13. století a jako první využívá tohoto predikátu roku 1322 blíže neznámý Bohuslav. Po polovině téhož století se připomínají Ctibor, Kunášek a Petr z Číhoště. Roku 1471 se již otrybské zboží uvádí jako příslušející k šternberskému panství, jehož součástí již zůstalo. Osobu stavitele či historické spojitosti

Kutná Hora  (KH)
    Další tvrze