Hrady.cz
Kostel v Kounicích doložen jako farní r. 1352. Roku 1769 byla věž snížena o jedno patro. Gotická loď kostela r. 1834 stržena. V letech 1834–1836 vystavěna nová loď v novorománském slohu.
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Obec Kounice se nachází 4 km severně od Českého Brodu. Dostupná je buď autobusem a nebo vlakem z nádraží Český Brod, na trati Praha - Kolín. Autem můžeme jet po dálnici D11 a na odbočce Bříství odbočit na Český Brod. Po 4 km dojedeme do Kounic.
V Kounicích kromě kostela můžeme ještě zhlédnout zámek, kde byly v posledních letech zahájeny rekonstrukční práce. V okolí pak město Český Brod se zbytky městského opevnění.
4 km jižně od Českého Brodu můžeme navštívit v obci Tuchoraz pozůstatek po tvrzi, samostatně stojící věž. 5 km severozápadně od obce Bříství na dálnici D11 leží obec Přerov nad Labem s renezančním zámečkem a skanzenem Polabí.

Kostel sv. Jakuba Většího
    Kostel v Kounicích existoval již ve 12. století. Připomínaný roku 1350 ve farním děkanátu Kouřimském a doložen jako farní kostel roku 1352. Ze středověkého kostela se dochovala příčně obdélná průčelní gotická věž, která měla obranný charakter. Při rekonstrukci, která probíhala v roce 1988, bylo pod barokní omítkou odkryto pěkné středověké kvádříkové zdivo z pískovce. Roku 1769 byla věž snížena o jedno patro. Nynější výška věže včetně velkých

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Nymburk  (NB)