Pravděpodobné místo tvrziště na břehu Želetavky, archeologicky nepotvrzené
krásně znatelný val pravděpodobného tvrziště, vedoucí od jihu přes celou západní stranu na sever
Graficke pismenko To, že v Bačkovicích stála tvrz, je z písemných pramenů zřejmé. Otázkou však je její situování a zda po ní zbyly nějaké náznaky. Na tuto otázku dal možnou odpověď M. Plaček, který pravděpodobné místo tvrze situoval na levý břeh Želetavky, hned u mostu na severním konci stejnojmenné obce. V těchto místech se skutečně zcela zřetelně ukazuje celá západní polovina pravidelného oválu valu nad říčkou. Oproti polní cestě, která ho lemuje, je necelé dva metry vysoký a jeho výška mírně klesá směrem k severu. Žádné jiné reliéfní či jiné pozůstatky nejsou patrné. Druhá polovina zjevně zanikla v zástavbě několika domků a velké stodoly. Pokud by se ovál ...

historie

Bačkovice jsou v roce 1294 v držení Oldřicha z Hradce, roku 1389 Bohuše z Lubnice a od roku 1415 Adama z Lovčovic. Ten patrně tvrz postavil. Již v roce 1528 se však již zmiňuje jako pustá.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 23.1. 2006

Třebíč  (TR)