Reliéfní zbytky tvrze neznámé historie v polích asi 2 km západně od Vratěnína
Příkop na severozápadě
© Roman Řezáč 01/2006
Graficke pismenko Tvrziště se nachází v mírném svahu směrem k asi 200 m vzálenému potoku, který je zároveň rovnoběžný se státní hranicí s Rakouskem. Název místa podle 1.5 km dalekého Vratěnína vychází patrně z toho, že tvrziště se nachází ještě na českém území a Vratěnín je nejbližší obcí na české straně. Že s ní téměř jistě nesouvisel i ve středověku dokazuje absence písemných zmínek o sídle a především značná vzdálenost od obce, která nemohla být motivovaná ani hledáním vhodnějšího místa pro stavbu. Sídlo tak patrně příslušelo k nějaké zaniklé osadě v blízkém okolí či k rakouské obci Luden, která je jen asi 500 m jihovýchodním směrem ...

historie

Wernhard z Trnavy (Thürnau, Tiernau, Tyrna u Drosendorfu) získal od moravského markraběte Vladislava Jindřicha (1192–1222), jehož chotí byla asi Helvida z Trnavy, právo kolonizovat kraj na sever od svého rodového hradu, moravské území jižně od Jemnice. Byla odtud řízena kolonizace přilehlého moravského příhraničí (Vratěnín, Uherčice a Frejštejn). Páni z Trnavy měli na Moravě své statky a ve Vratěníně si někdy v 1. polovině 13. století vybudovali

Luděk Vláčil- zdroj: publikace Hrady a zámky moravsko-rakouského Podyjí slovem- Burgen und Schlösser des österreichisch-mährischen Thayatals in Wort -Jiří Kacetl, Petr Lazárek, David Molík, .http://www.muzeumznojmo.cz a další, 25.9. 2016, 26.9. 2016

Znojmo  (ZN)
    Další tvrze