Hrady.cz
Vznik zámku po roce 1543 z původního dvorce. Přestavěn koncem 17. století. Dvoukřídlá a jednopatrová budova. V dnešní době katastrofální stav celého objektu.
Celkový pohled na zámek
Graficke pismenko Obec Studénka je součástí Horních Stakor a při hledání zámku je nejjednodušší se vydat směrem z Horních Stakor po silnici na obec Násedlnice. Z Horních Stakor je to 1,5 kilometrů. Po levé straně se rozléhá komplex zámku a hospodářských budov. V současné době je celý pozemek oplocen a vypadá to, že se zámek dočká rekonstrukce. Podle místních obyvatel koupila zámek firma a hodlá provést celkovou rekonstrukci
Aleš Marek, 23.1. 2006

historie

Původní statek na místě dnešního zámku, první zmínky o statku Studénka pocházejí z roku 1297. Prvním známým majitelem je doložen Vlastibor ze Studénky. Dalších několik desítek let není známa žádná spolehlivě doložitelná zpráva o panství Studénka, až v roce 1382 je zmiňován Jindřich ze Studénky. V roce 1390 je zmiňován jako držitel zdejšího panství kněz pan Hynek Berka z Dubé, pán na Honštejně a Lipém. Od roku 1395 je majitelem zdejšího panství

Ales Marek / Hrady a tvrze na Mladoboleslavsku, autor: Zdeněk Fišer v roce 2002. Okresní muzeum Mladá Boleslav/., 23.1. 2006

Mladá Boleslav  (MB)

Další zámky v okolí