Horní Stakory
Kostel sv. Havla vystavěn v roce 1903 podle návrhů profesora A. Čenského. Vedle kostela historicky cenná dřevěná zvonice z roku 1700.
Pohled na kostel od zadu
Graficke pismenko Obec Horní Statory je vzdálená od Kosmonos asi 3 kilometry. Kostel sv. Havla stojí na hřbitově. V jeho blízkosti stojí velmi zajímavá dřevěná zvonice a dvě sochy. Jedna uprostřed obce a druhá vedle dřevěné zvonice. Nedaleko je možno rovněž navštívit přírodní rezervaci Baba se zbytky lávových vyvřelin.
Aleš Marek, 20.1. 2006

historie

Kostel je architektonicky velice zajímavá stavba postavená ve stylu secese. Vystavěna byla v roce 1903 podle projetku profesora A. Čenského. Budova je obdélná, polygonálně uzavřená, s hrotitými okny. Vstupní dřevěný portikus, nad nímž je socha sv. Havla. .Uvnitř kostela čtyři nástěnné malby se Skutky milosrdenství. V závěru lunetální klenba. Zařízení kostela je pseudogotické. Vedle kostela je čtyřboká roubená zvonice se šindelovou střechou a s

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek první, autoři: koletktiv vědeckých a odborných pracovníků Ústavu teorie a dějin umění ČSAV. Vydala Academia v Praze 1977, 20.1. 2006

Mladá Boleslav  (MB)

Další kostely, chrámy v okolí