Den boje za svobodu a demokracii
Beskydský vrchol poblíže hrádku na Bílé. Strategické místo a utváření terénu na vrcholu kopce vyvozuje domněnku možného zásahu člověka. Místo čeká na podrobný archeologický průzkum.
Pohled od severozápadu přes přírodní příkop na zadní část lokality
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Velmi zvláštní a doposud mnoha otázkami a tajemstvím zahalená lokalita Šorštýn se nachází poblíž archeologické lokality DSO na Baraní skále (cca 700 m). Tento vrchol (709 m.n.m.) zvaný Šorštýn se vypíná 700 m jihovýchodně od soutoku Černé a Bílé Ostravice, na katastru obce Bílá. Jako spornou lokalitu a námět pro další bádání jej ve své knize Šlechtická sídla na Frýdecko – Místecku uvedl J. Tichánek. Již samotný název vrcholu připomíná nápadně v období 13. – 14. století módní jméno pro hrad či jiný typ panského sídla. Například středověký hrad Šostýn (k.ú. Kopřivnice, okr. Nový Jičín) se původně jmenoval Schornstein či Schauenstein. Jeho název byl odvozován od ...
Jan P. Štěpánek, (J. Tichánek a kolektiv, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, 2006), 6.6. 2006

Frýdek-Místek  (FM)