Hrady.cz
Kostel vystavěn v letech 1670- 74 a s ním sousedí bývalý klášter a konvekt Piaristů. Historie celého komplexu je spjata s nedalekým zámkem a Loretou.
Pohled od západu
Graficke pismenko Kostel spolu s bývalým klášterem najdeme asi 200 metrů od zámku. Od zámku ke kostelu vedla kdysi křížová cesta. Do dnešní doby se dochovaly poslední dvě zastavení z celé křížové cesty. K celému komplexu vede dlouhá alej a v dálce se tyčí kostel Svatého Kříže a věž kláštera. Přístupný je dnes pouze kostel sv. Kříže a bohoslužby v něm jsou vždy v neděli v 10.30 a každý pátek od 17.00. Klášter slouží jako psychiatrická léčebna. Město Kosmonosy rozhodně stojí za prohlédnutí. Kromě zámku a komplexu kláštera, stojí za prohlídku také nedaleká Loreta.
Aleš Marek, 18.1. 2006

historie

Na svahu ke kterému vede dlouhá alej, stojí na konci kostel Povýšení sv. Kříže, k němuž je připojen bývalý konvikt Piaristů, jde o raně barokní komplex ze 17. století. Na budovu kostela navazuje klášterní budova. Kostel byl postaven v letech 1670- 1674. Budova je obdélníková, sálová s dvěma páry bočních pravoúhlých kaplí, s architektonicky komponovaným průčelím a pravoúhlým kněžištěm umístěným mezi dvě oratoře. Boční kaple, vybočující ze

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek druhý. Autorem je kolektiv vědeckých a odborných pracovníků Ústavu teorie a dějin umění ČSAV v Praze za vedení a redakce Emanuela Pocheho. Rok vydání 1978., 18.1. 2006

klášter
     Mladá Boleslav  (MB)