Hrady.cz
Nevelký zámeček z 2. poloviny 17. století, po zřízení vrchnostenského dvora postavený dominikány. Ti jej v roce 1860 směnili s baronem Ringofferem za statek v Libni. V zámečku bývala kaple sv. Augustina.
Pohled od západu, z nepřístupného z dvora
úplně vpravo část dvěří vrátnice
Graficke pismenko Na první pohled nepříliš oslovující prostý obdélný zámeček v Hodkovicích stojí při hlavní silnici, nemůžete jej minout. Přivítá vás však pouze poněkud strohé východní průčelí. To západní, jemně zdobené vystouplým rizalitem a zhmotnělé masivními podpěráky, lze vidět z areálu firmy Agro Jesenice a.s., jehož je zámek součástí. Dovnitř se vám pravděpodobně ale nepovede proniknout skrz přilehlou vrátnici. Doporučuji zkusit boční vjezd pro auta, který do areálu vede od jihu.

Hodnovice dnes tvoří jednu obec s nedalekými Zlatníky. Velikou zvláštností je, že tato ves byla v minulých stoletích opevněna kamennou hradbou, včetně rohových bašt a vstupních bran.

historie

Dnes součást obce Zlatníky. První zpráva o vsi je z r. 1314, kdy část Hodkovic spolu se Zlatníky patřila pražským patricijům Konrádu a Ditrichovi Volflínovým. Zámeček v Hodkovicích byl postaven až po zřízení vrchnostenského dvora v druhé polovině 17. století. Tehdy patřily Zlatníky i Hodkovice dominikánskému klášteru sv. Jiljí na Starém Městě pražském. Dominikáni statek vlastnili až do r. 1860, pak jej směnili s baronem Ringhofferem za statek

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, Nakladatelství Svoboda, Praha 1988, 18.12. 2005

Praha-západ  (PZ)
    Hodkovice