Hrady.cz
Zámek vystavěn v letech 1560-70. V roce 1836 proběhla výrazná modernizace a následně potom další adaptace v roce 1905. V současné době slouží jako základní škola.
Pohled od západu
Graficke pismenko Zámek v Kosmonosích stojí v ulici Debřská. Pokud Kosmonosy navštívíme osobním vozem, potom se dá lehce zaparkovat v okolí zámku. V zámku sídlí základní škola a při vstupu hlavní brannou upoutá pozornost právě brána, která je ručně kovaná a pozlacená a je dílem nedaleké kovářské firmy. V okolí zámku se nachází bývalý anglický park se zbytky vodních jezírek a umělých vodopádů. Zámeckou zahradu lemuje napůl rozpadlá kamenná zeď. V dnešní době slouží zámecká zahrada pro vycházky veřejnosti. K zajímavosti zdejšího zámku rozhodně stojí zmínka o tom, že jižní křídlo je postaveno na jílovém podloží a několikrát během svojí historie ...
Aleš Marek, 16.1. 2006

historie

Původní renesanční zámeček postavil pravděpodobně Adam Krajíř z Krajku, pravděpodobně po roce 1571. V roce 1578 je také zapsána do zemských desek jako nová tvrz. V 17. století se zámeček dočkal rozsáhlého rozšíření a po častých změnách majitelů se dostal v roce 1651 do držení Heřmana Černína z Chudenic, který pokračoval ve stavebních úpravách zámku, v jeho stopách pokračoval i následně jeho synovec Humprecht Jan. V této době rozsáhlých

Aleš Marek (podle Vlček P, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri 2001), 17.1. 2006

Mladá Boleslav  (MB)