Den boje za svobodu a demokracii
Přestavlky s tvrzí se poprvé připomínají v r.1440. V r.1558 Mikuláš z Bubna přestavěl tvrz na renesanční zámek. V pol.17.stol.Jan Otík Bukovský z Hustířan přestavěl barokně, přízemí bylo z kamene a roubené poschodí omítnuto. V této podobě je dodnes.
budova zámečku - bývalé tvrze
Graficke pismenko Přestavky se nacházejí 8,5 km severně od Chocně a 7 km jižně od Kostelce nad Orlicí.
V okolí můřeme navštívit zříceniny hradu Potštejn, který leží 6 km východně od Přestavlk, veřejnosti přístupný zámek v Doudlebech nad Orlicí (6 km severně), zámek v Kostelci nad Orlicí (veřejnosti ale nepřístupný) a nebo veřejnosti přístupný zámek v Častolovicích.
14.1. 2006

historie

Ves Přestavlky se spolu s tvrzí poprvé připomíná v r. 1440. Tvrz vznikla zřejmě za vladyků z Přestavlk začátkem 15. století. V r. 1440 zde seděl Matěj z Přestavlk a v r. 1442 Stošek z Přestavlk. V r. 1544 držel zboží Matěj Hložek ze Žampachu, ještě téhož roku jej však prodal Otíkovi z Bubna. V r. 1558 zdědil Přestavlky jeho syn Mikuláši z Bubna. Tehdy došlo k přestavbě původní tvrze na renesanční zámek. R. 1574 prodal Mikuláš z Bubna a na

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /VI – Východní Čechy/ - Nakladatelství Svoboda 1984 (ed. redakce), 14.1. 2006

tvrz přestavěná na zámek
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)