hrad Čap

Zátyní
Skalní hrad založil pravděpodobně na sklonku 14. století Jindřich Berka z Dubé. Jediná písemná zpráva o hradu je z roku 1402, kdy se majitelem stal Václav Berka z Dubé. Již koncem 16. století jej připomíná jen jméno Čapský důl.
Graficke pismenko Nedaleko Tuhaně v Máchově kraji je možné nalézti zbytky hradu Čap. Z hradu se mnoho nedochovalo, ale přenádherný rozhled z tohoto místa určitě stojí za to.
28.5. 2002

turistické

Na lokalitě, s pozoruhodnou ukázkou zvětrávajícího železitého pískovce, se dochovaly dva do podloží vysekané objekty. Jedná se o sklep a objekt kruhového půdorysu o průměru 2,8 m, v hloubce kolem 3 m pravoúhle ustupující do středu o 0,6 m. Snad mohl mít funkci zásobního charakteru. Drobnější stopy stavební aktivity se na hradě, vzhledem k působení povětrnostních vlivů a turistického ruchu, nedochovaly. Tento, dle archeologických nálezů, od

Michal Merkl, 2003, 30.11. 2003

historie

Zakladatelem hradu Čápu byl pravděpodobně na sklonku 14. století Jindřich Berka z Dubé. V r. 1402, při dělení jeho pozůstalosti, je jako majitel hradu a okolních vesnic Tuhance, Lhoty, Deštné, Zakšína, Dobřeně a Vidimi, dále dvora pod hradem a některých platů jmenován jeho syn Václav Berka z Dubé. Je to první a zároveň poslední písemná zpráva o hradu. Václav Berka, ačkoliv je ještě mnohokrát připomínán, již nikdy neuvádí jako své sídlo hrad Čáp

nepatrné zbytky zdí
    Liberecký kraj