Hrady.cz
Zámek na kopci nad obcí, postaven jako novostavba Františkem Josefem Šlikem r. 1715 - 1717. R. 1730 rozšířen o veřejnou zámeckou kapli sv. Antonína Paduánského a sv. Kříže. V r. 1827 - 1830 a 1911 provedeny stavební úpravy. Obklopen anglickým parkem.
Jižní průčelí
Pohled ze silnice ve směru na Poděbrady
© Luděk Pitter 08/2005
Graficke pismenko Obec Jičíněves se nachází při silnici I/32 spojující Jičín a Poděbrady. Zámek stojí na kopci nad vsí Jičíněves a již zdálky upoutá vaší pozornost. Je postaven uprostřed parku a spolu s kaplí, hospodářskými budovami a stavbami v praku tvoří velice zajímavý objekt. Původně byl ještě s Kopidlnem, vzdáleným necelých 7 km, spojen alejí topolů. Zámek byl postaven počátkem 18 stol. Jedná se o třípatrovou barokní stavbu přibližně čtvercového půdorysu a mansardovou střechou s vížkou. Průčelí s trojúhelníkovitými štíty, členěna pilastry. Vstupní portály se nachází souměrně v jižním a severním průčelí. Dnešní podoba zámeckého komplexu ...

historie

Obec Jičíněves je poprvé zmiňována roku 1366. Až do počátku 17. stol. byla Jičíněves samostatným panstvím, připojeným Albrechtem z Valdštejna k hradu Veliši. Poblíž dvora a starší tvrze nechal zámek jako novostavbu postavit František Josef Šlik v letech 1715 - 1717. V roce 1730 byla stavba rozšířena o veřejnou zámeckou kapli sv. Antonína Paduánského a sv. Kříže. Její úpravy v letech 1827 - 1830 a v roce 1911 vtiskly zámeckému komplexu dnešní

L.P. (čerpáno z více materiálů), 15.1. 2006

Jičín  (JC)