Hrady.cz
Postaven v letech 1630-34, upraven do klasicistní podoby v roce 1768, v roce 1813 zbudovány arkády. Od této doby chátral až do 19. století, kdy se dočkal oprav a v současné době celkové obnovy.
Lodžie s parkem
Graficke pismenko K zámku vede z centra Jičína příjemná lipová alej. Je určena pro pěší i pro cyklisty. Od zámku na Valdštejnově náměstí v centru je to k Valdštejnově Lodžii asi 2 kilometry. Další variantou je vlakové spojení (zastávka Jičín – město). Autem je nutno se vydat směrem na Lomnici nad Popelkou a Semily a zaparkovat před zámečkem. V okolí zámku je kouzelný park s mnoha druhy dřevin a keřů. Na konci parku směrem k železniční zastávce je poustevna s poustevníkem. Návštěva zámku je velice příjemným zpestřením výletu do Jičína. Jičín a okolí stojí rozhodně za návštěvu a nabízí tolik památek a zajímavostí, že je to na několik návštěv.
Aleš Marek, 12.1. 2006

KULTURNÍ IMAGINÁRIUM - koncept oživování Valdštejnské lodžie:
    KULTURNÍ IMAGINÁRIUM je koncept oživování Valdštejnské lodžie na kulturně-komunitní centrum, zaměřené na současné živé umění a alternativní kulturu. Během r. 2012 zde vznikla nezávislá skupina umělců, dobrovolníků a pomocníků, kteří zde společně začali tvořit autorské projekty zaměřené na site-specific art, performance, taneční a výtvarné divadlo, začleněné do originálních kulturních akcí pro celou rodinu. V rámci tohoto projektu probá

Expozice valdštejnských snů:
    Pozorovatelna - interaktivní expozice Roberta Smolíka v domečku poznání v Čestném dvoře ukrývá řadu vědomostních a hravých překvapení.
    V moci astronomie a astrologie - dva obory, které Albrechta z Valdštejna velmi zajímaly a byly součástí jeho života. Otočná hvězdná mapa, mapy zvěrokruhu, Kolo osudu.
    Poznání geografie - V 17. stol. se rozvíjelo poznávání a rozvoj krajiny a země. Hravá kuličková mapa, dobové mapy

historie

Valdštejnská lodžie, neboli zámek Libosad, je lemován parkem a za ní Čestný dvůr. Celý komplex je původně raně barokní honosný letohrádek, který dal stavět kolem roku 1630 vévoda Albrecht z Valdštejna jako širší součást své Jičínské rezidence. Stavbu, vycházející svým konceptem z podoby italské příměstské vily, navrhl známý italský architekt Nicolo Sebregondi. Práce byly zastaveny roku 1634, kdy vévoda zemřel. Stavba tak nebyla dokončena podle

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek čtvrtý. Československá akademie věd a Ústav teorie a dějinumění. Vydala Academia v Praze 1982 (doplněno redakcí podle http://valdstejnskalodzie.cz; wikipedia.org), 12.1. 2006

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Svatby, Samostatné prohlídky
     Jičín  (JC)