Den boje za svobodu a demokracii
Nejdelší železniční dvoukolejný železobetonový most Evropy dostavěný r. 1955, v provozu až od r. 1964. Nikdy nebyl plně využit, díky absenci koncepce silně předimenzován. Na stavbě se nuceně podíleli akademicky vzdělaní pracovníci.
Graficke pismenko Nepřehlédnutelné těleso nejdelšího železničního dvoukolejného železobetonového mostu Evropy překračuje svou délkou 910 metrů vltavský tok, železniční trať Praha – Plzeň a Praha – Vrané n. Vlt, tramvajovou trať do Modřan, řeku strakonické výpadovky a modřanskou silnici. Silně předimenzovaná stavba z padesátých let je známá především „nuceným nasazením“ filozofů, lékařů, právníků (zkrátka vzdělaných lidí, kterých se tehdejší režim obával nejvíce) do dělnických a pomocných profesí. Most o 15 polích s rozpětím 53,5 m tvarem lehce připomíná obrácené písmeno S. Západním obloukem končí před chuchelským (též dvoukolejným) tunelem. Uprostřed tohoto oblouku byla ...

historie

Vlastní myšlenka odvrátit těžkou nákladní dopravu z centra Prahy kolovala mezi odborníky již dlouho. První reálné návrhy předložil r. 1920 Ing. Josef Kubler, jehož práce byla později podpořena Ing. Miroslavem Chlumeckým – zahrnul ji do tzv. dispozičního plánu budoucích železničních úprav v Praze předloženého r. 1927 regulační komisi. V té době však vyvstaly jiné priority (nákladové nádraží Žižkov, vinohradské tunely). Po válce nová plánovací

most
    Praha 4-Braník