Hrady.cz
Rekonstruovaná dvoupatrová budova nejmladší bezenské tvrze, postavené Bzenskými z Prorubě kolem roku 1600, využívaná jako sýpka a sklad. Dochován renesanční portál s erbem stavitelů a letopočtem 1605 a zbytky sgrafit, v interiéru trámové stropy.
Jižní průčelí tvrze se vstupním portálem
Graficke pismenko Nedávno rekonstruovaná budova tvrze v tak zvaném Malém dvoře se nachází v severní části vsi při silnici č. 272 směrem na Dolní Cetno, v areálu dnešního Rolnického družstva Březno.
Filip Matoušek - Tas, 10.1. 2006

Historie
    Panský dvůr s přívlastkem Malý vznikl v Bezně zřejmě někdy v průběhu 15. století a teprve na přelomu 16. a 17. století byla v jeho severovýchodní části vystavěna některým z členů rodu Bzenských z Prorubě budova nejmladší z bezenských tvrzí. Již zanedlouho po svém vzniku byla ale budova tvrze barokně přestavěna nejprve na ovčín a později na sýpku. Tomuto účelu sloužilo bývalé panské sídlo až do 80. let 20. století, a protože byla především v

Popis tvrze
    Objekt bývalé tvrze dnes tvoří nepodsklepená třípatrová budova bez jakýchkoli klenutých prostor, s trámovými stropy a trojprostorovým dělením dispozice přízemí v přední části. Pozoruhodný je renesanční vstupní portálek na jižní straně, na němž se kromě letopočtu 1605 dochoval i znak Bzenských z Prorubě, a také obnovený zbytek sgrafitové výzdoby fasád v úrovni druhého patra.