Hrady.cz
Zvonice pocházející z poloviny 16. století. Dřevěná část vzpěradlové konstrukce umístěna na zděném přízemí. V užším zvonovém patře umístěny původně tři zvony.
Renesanční zvonice v Obříství
© Pavel Vítek 9/2007
Graficke pismenko Obec Obříství leží 4 km severozápadně od Neratovic, při silnici č II/101 Neratovice - Kralupy nad Vltavou.
Renesanční dřevěná zvonice stojí v centru obce u kostela sv. Jana Křtitele. Z návsi je hlavní v chod do zámku, který je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný. Na návsi se nachází již od roku 1714 morový sloup se sousoším a také kamenná socha sv. Jana Nepomuckého v nadživotní velikosti z r. 1815. Na místním hřbitově stojí dvoumetrový hřbitovní kříž vybroušený z lávy Vesuvu, který nechal zhotovit v roce 1826 tehdejší majitel zdejšího panství baron František Koller.
Ve zdejším kostele se v r. 1860 podruhé oženil hudební skladatel Bedřich Smetana.

popis

Čtyřboká zvonice pochází z poloviny 16. století. Na zděném přízemí stojí dřevěná část vzpěradlové konstrukce, přecházející v užší zvonové patro. Zvonice je zakončena nízkou mansardovou střechu. Původně byla zvonice osazena třemi zvony. Nejstarší zvon pocházející z doby výstavby zvonice byl zrekvírován za I. světové války. Další dva zvony pocházejí z let 1568 a 1616. Po roce 2000 prošla zvonice generální opravou.
    Pavel Vítek - zdroj - Karel Kuča, ČESKÉ, MORAVSKÉ A SLEZSKÉ ZVONICE, nakladatelství Libri, 2001, 20.10. 2007

Mělník  (ME)
    Obříství