hrad Klenová

Galerie Klatovy/Klenová
Gotický hrad z konce 13. století, vystavěný pány z Janovic a Klenové. V 17. stol. bylo na předhradí již pustého hradu vystavěno nové sídlo. V 19. století pseudogoticky upraven. Dnes se zde nachází galerie výtvarného umění.
Hrad Klenová - pohled z okna zámku
Graficke pismenko Vstupné:
Dospělí: 70,- Kč
Děti, důchodci, studenti: 30,- Kč

Prohlídka s průvodcem zahrnuje hrad a stálou expozici v přízemí zámku, platí i pro jednu návštěvu Galerie U Bílého jednorožce a Kostela sv. Vavřince v Klatovech.
Hrad a dočasné výstavy (sýpka, zámek) je možno procházet volně bez průvodce. Prohlídky začínají každou půl hodinu, trvají cca 40 minut (prodej posledních lístků 45 min. před koncem návštěvní doby) a jsou v češtině.

historie

Kombinace historické architektury (zřícenina gotického hradu, zámek v historizujícím slohu), zasazené do krásné krajiny Pošumaví, s moderními výtvarnými projevy. První zmínka o hradu z r. 1287 (z 13. století hranolová věž), zámecký palác ze 14. a 15. století. V 15. století vybudováno mohutné vnější opevnění, z 16. století pochází renesanční křídlo. Od 17. století hrad chátrá. V 19. století na jihu zasypán příkop, podél vnějšího opevnění

28.5. 2002
    Hrad Klenová, připomínaný poprvé r. 1291, kdy jej vlastnil Bohuslav z Klenové, byl postaven na osamělé strmé skále ze dvou stran obtékané Jelenkou, přítokem řeky Úhlavy. Hrad stál opodál zemské stezky, která vedla od královského města Klatov údolím Úhlavy k Železné Rudě a odtud podél Černé Řezné do Bavorska. Doplňoval tak soustavu pohraničních hradů v této části pomezního hvozdu, k níž náležely i hrady Pajrek a Komošín a konečně i rozsáhlé tvrze

Galerie Klatovy / Klenová
    Výtvarná galerie byla na zámku založena roku 1964 jako Okresní galerie Klenová (převážně české umění 19. stol.). Roku 1973 se stala součástí Okresního muzea v Klatovech a činnost galerie byla značně omezena. R. 1989 vznikla současná Galerie Klatovy / Klenová. Vedení galerie si muselo v první řadě poradit s tím, jak zastavit chátrání zámku (dřevomorka). Výstavní prostory byly postupně rozšířeny (hrad, zámek, sýpka, purkrabství, hranolová věž),

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
     Klatovy  ( KT)
    Klenová