Hrady.cz
Věž tvrze a zbytky mladšího panského sídla v areálu hospodářského dvora; ve 14. st. sídlo zemanů z Horek, věž založena před r. 1510 Klusáky z Kostelce, váže se k ní zajímavý soudní spor. Sídlo sloužilo až do r. 1744, poté součástí bezenského panství.
Věž tvrze a již opravená obytná křídla
Graficke pismenko Věž tvrze s navazujícími křídly přestavovaných budov mladšího sídla - zámečku stojí v areálu původně barokního hospodářského dvora na okraji výběžku do údolí Strenického potoka mezi Strenicemi a Niměřicemi, asi 6 km jihozápadně od okraje Mladé Boleslavi.
Filip Matoušek, 9.1. 2006

Historie
    První zmínky v historických pramenech se objevují v letech 1354 a 1360, kdy se připomíná zeman Věnek z Horek, po něm následuje v l. 1387 – 1389 Petr Bratroš z Horek. Člen tohoto rodu Ješek se připomíná ještě roku 1444 jako účastník sjezdu šlechty v Nymburce. Později přešla tvrz i celý statek do majetku Klusáků z Kostelce, pravděpodobně sňatkem dědičky zemanů z Horek Markéty s Václavem Klusákem z Kostelce. O něm je známo, že nechal v areálu tvrze

Popis sídla
    Stavební podoba nejstaršího sídla ze 14. století není dosud známa. Až v době přestavby sídla na přelomu 15. a 16. století vznikla doposud v jihozápadním nároží areálu stojící hranolová věž s dvěma nárožními opěráky, dnes o třech podlažích, obsahující navíc zajímavý valeně klenutý sklep. Pod nádvořím severně od věže zůstal zachován další sklep, hlubší a rozsáhlejší; je však zřejmě až výsledkem stavebních úprav v době klasicismu. Tehdy totiž v

Mladá Boleslav  (MB)
    Další tvrze