Hrady.cz
Původní gotická tvrz byla přestavěna renesančně zřejmě kolem roku 1600, na zámek barokně koncem 17. století. Dnes jsou v budově kanceláře zemědělského družstva, k zámku jsou přistavěny moderní provozní budovy.
Graficke pismenko Poprvé je Loukovec zmiňován v roce 1225 ve vlastnictví křižovníků sv. Jana v Praze, v jejichž majetku zůstal až do husitských válek. Jeho dalšími majiteli byli Kryštof Šof z Helfenburka, Petr Zvířetický z Vartemberka, Václav Litovský ze Svinař a Berkové z Dubé. Tvrz zde postavili zřejmě už pánové z Helfenburka. Od roku 1624 patřil Loukovec k frýdlantskému vévodství Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna, pak byl darován hrabatům z Bredy, od roku 1700 patřil hrabatům Morzinům a nakonec byl přikoupen ke Svijanům Marií Markétou z Valdštejna. Větší stavební práce zde pak proběhly až v roce 1910, hlavně opravy interiérů. V současnosti jsou zde kanceláře místního zemědělského družstva.

popis

Gotická tvrz byla kolem roku 1600 přestavěna na renesanční sídlo, barokně pak upravena koncem 17. století. Postupně zámek pustl a byl obnoven až v roce 1910. Jde o jednopatrovou budovu se třemi křídly. Nejstarší je střední křídlo, kde je zbytek silného zdiva původní gotické tvrze s dvoupatrovými valeně klenutými sklepy nad sebou. Další tři valeně klenuté sklepy a křížově zaklenuté přízemí jsou renesanční, nejvýraznější je vstupní hala. Jižní

Mladá Boleslav  (MB)
    Loukovec