hrad Kežmarok

Thökölyovský městský hrad
Městský hrad na okraji historického centra města Kežmarok. Gotický hrad postaven na základě kláštera a kostela sv. Alžběty ze 13. století. Mnohokrát upravován. Dnes městské museum.
Jihozápadní bašta
Graficke pismenko Dominanta města Kežmarok, městský hrad složitého vývoje na severovýchodním okraji obvodu historického centra města. Původní gotický hrad přestavěný v renesanční residenci rodu Thökölyů, byl původně obklopen dvojitými hradbami a vodním příkopem. Do současnosti se z hradu dochovalo jeho vnitřní opevnění se systémem bašt a branskou věží, severní a západní palácové křídlo. Hrad, budící dojem kastelového typu, slouží jako městské museum. Denně, mimo pondělí, je možno si hrad prohlédnout s odborným výkladem průvodce. Za návštěvu stojí kromě hradu i samotné historické centrum města, jež si doposud zachovalo svůj středověký půdorys a historickou atmosféru. Město je svým ...

historie

Přesná doba vzniku hradu není známa. Místo současného hradu bylo osídleno již v době hallštatsko-půchovské a velkomoravské. Nejstarší středověká stavba v prostru hradu byla odkryta v jeho severovýchodní části. Jedná se o základy kostela sv. Alžběty, který je doložen již před rokem 1251. V roce 1368 byla k jižní straně kostela přistavěna lendackými křižovníky klášter. První historicky doložená zmínka o hradě v Kežmarku pochází z roku 1447, tehdy

Popis Kežmarského hradu
    Přirozený vstup do hradu tvoří branská čtyřboká třípodlažní věž, původně s padacím mostem. Nad průjezdem se nachází alianční deska s informací o přestavbě hradu Štěpánem Thökölym v roce 1628 s nápisem: „Turis fortissima, nomen Domini Stephanus Teokely de Késmark. Anno salutis 1628. Hanc renovari curavit“. Strop průjezdu tvoří valená klenba. Zajímavostí je přepažený takřka půlkruhový otvor s kamenným portálem na její západní straně, který původně

WC, Parkoviště, Suvenýry
    Slovensko