Den boje za svobodu a demokracii

zámek palác Goltz-Kinských

palác Kinských (Národní galerie v Praze)
Rokokový palác z l.1755–66 vystavěný Anselmem Luragem dle projektu K. I. Dienzenhofera, stojící na místě půdodních tří domů s románskými a raně got. základy. 1838 rozšířen a upraveny fasády. Po r. 1949 sídlo Národní galerie.
pohled na palác z prostoru Staroměstského náměstí

Expozice v paláci Kinských dočasně uzavřena cca do jara 2014:

Graficke pismenko Stálá expozice Umění Asie a starověkého Středomoří v paláci Kinských bude od 1. března 2013 dočasně uzavřena. Národní galerie v Praze byla nucena přijmout opatření ke snížení nákladů spojených s provozem spravovaných budov. Otevření expozice je plánováno na jaro roku 2014.
E.H. podle http://www.ngprague.cz (aktualizováno dle http://www.lidovky.cz), 8.10. 2013

turistické

Palác Golz-Kinských ve východní frontě pražského Staroměstského náměstí je významnou rokokovou kulturní památkou hlavního města Prahy. Současný objekt vznikl přestavbou tří starších objektů ve 2. polovině 18. století. Pojmenován je po dvou hlavních držitelských rodech. Od roku 1949 je objekt sídlem Národní galerie, která v paláci presentuje své expozice.

historie

Na místě současného rokokového paláce stávaly původně tři samostatné objekty s raně středověkými základy. Dům nejblíže známého domu U kamenného zvonu je písemně zmiňován již v roce 1363. Bylo však prokázáno, že zde stával již románský objekt z 12. století. Jeho přízemí z kvádříkového zdiva se zachovalo ve sklepení paláce. Severní část paláce má základ ve druhé třetině 13. století, což dokazuje původní kamenné přízemí v dnešních sklepech, včetně

popis

Čtyřkřídlý palác Kinských je tvořen hlavní rokokovou budovou ve východní frontě Staroměstského náměstí, levého křídla, příčného křídla, budovy při Týnské ulici a bočních křídel. Zadní budova do Týnské ulice pochází z roku 1838, stejně jako pozdně klasicistní úpravy fasád.

Praha 1-Staré Město
    Další zámky