Hrady.cz
Za Kaplířů ze Sulevic ve druhé pol.16. stol. postavena renesanční tvrz. Za třicetileté války poškozena a koncem 17. stol. Ratzenbergery barokně upravena na zámek. R.1933 vyhořela, necitlivě obnovena. Zámek postupně opuštěn a zpustl.
Zámek od jihu
© Ivan Grisa 03/2009
Graficke pismenko Ves Brocno neleží na žádném hlavním tahu. Od Štětí je vzdálena asi 7 km východním směrem.
Zámek je ve velmi zuboženém stavu. I když hlavní vrata jsou neprodyšně zamčena a na nich cedulka "Na objektu se pracuje". No ale při takovéhle práci bude zámek brzo přeřazen z kategorie zachovalý (je otázka jestli tam ještě patří) do kategorie zřícenina.
Brocno leží na západním okraji CHKO Kokořínsko, a tak nejbližší zajímavosti najdeme v této oblasti.
11.1. 2006

historie

První písemná zmínka o vsi Brocno je z roku 1357, kdy patřila pražské Karlově univerzitě. Tvrz na strategicky výhodném místě je doložena rokem 1452. První písemné zprávy o ní pocházejí ze druhé polovina 15. stol. Kde však stávala a jakou měla stavební podobu, dosud nevíme. Za Kaplířů ze Sulevic byla ve druhé polovině 16. stol. postavena nová renesanční tvrz, snad na místě starší gotické tvrze. V roce 1623 je Brocno jmenováno jako městečko s

12.1. 2006
    Ves Brocno se v písemných pramenech objevuje poprvé v r. 1357, kdy ji rytíř Epík z Hrádku prodal za 700 kop gr. českých pražské Karlově univerzitě. Toto nepříliš výnosné zboží držela univerzita až do r. 1376, kdy je vyměnila s Jindřichem Škopkem z Dubé za jiné obce. Brocno pak bylo připojeno k Liběchovu. Za husitských válek se zmocnil Brocna Zikmund z Vartemberka, ale r. 1436 je musel podle nařízení císaře Zikmunda postoupit Mikuláši z Tuhance.

tvrz přestavěná na zámek
     Litoměřice  (LT)