Hrady.cz
Zřiceniny hradu založeného Bernartem z Cimburka v 1. polovině 14. stol. Opuštěn kolem roku 1705, i když jej po nějakou dobu ještě obýval myslivec. Hradní materiál se použil ke stavbě nových hospodářských budov. Z paláce zbyly pouhé zdi.
© Luděk Vláčil 03/2017
Graficke pismenko Východně od Brna v lesnaté krajině je možné nalézt zříceniny hradu Cimburka. To ovšem není vše, neboť nedaleko tohoto hradu se nalézájí prapodivná místa jako např. modlitebna, nebo obětní kámen. Kameny jsou spečené po velkém ohni a podle legendy je možné nalézt někde v podzemí kapli, ukrývající nesmírné bohatství.
28.5. 2002

Zajímavost na hradě.
    Na dotaz, co je na hradě nejzajímavější, sdělil pan kastelán Zdeněk Kudlička. Je to střelecké okno pro lučištníka, z doby, když se již používaly palné zbraně.
    kastelán Zdeněk Kudlička, Jaroslav Špiroch , 9.3. 2017

historie

Hrad Cimburk byl vybudován v l. 1320–1330 na vrchu vysokém 421 m, který byl na jižní straně spojen šíjí s hornatým hřbetem. Jeho zakladatel Bernart z Cimburka se při stavbě řídil francouzskými vzory, které do našich zemí pronikaly ve větší míře za Jana Lucemburského. Svým vnitřním uspořádáním i provedením jednotlivých objektů patřil hrad k významným soudobým hradním stavbám. Francouzský vliv je patrný zejména v jeho rozčlenění na vlastní hrad a

Legenda o Bernartovi
    Bernart, který kdysi dávno vládl na Cimburku, byl v kraji považován za podivína, morouse a kruťase. Na svém hradě i v okolních lesích nesnesl nikoho cizího, a když na svých divokých loveckých vyjížďkách někoho takového potkal, špatně se mu potom vedlo. Jednou v lese uviděl stařenku s vnukem Adamem, kteří tam sbírali klestí. Zle se na ně obořil a odvlekl je na hrad. Tam je zavřel do plesnivého vězení a několik dní je nechal o hladu. Potom je

O loupežném rytíři
    Za dávných časů žila na Cimburku se svými dětmi vdova. Byla opravdovou matkou svých poddaných. Jak dobrým hospodařením majetek paní vzrůstal, stoupala i závist rytíře ze sousedního stříleckého hradu. Jednoho dne se paní vykláněla z ozubí mohutného cimbuří a těšila se pohledem na děti skotačící na nádvoří. V tom vidí, že se blíží družina jezdců se sousedním rytířem na čele. Vzácná návštěva! Paní sestoupila z hradeb, aby hosty přivítala. Ti se ji

Jenny / Výlety, 11.1. 2005

Ubytování, Rezervace, Suvenýry, Parkoviště, Občerstvení, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, WC, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
    Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)