hrad Vildštejn

u Chotěboře
Téměř zaniklý hrad. Zal. koncem 13. stol., maj. Hrabiše z Paběnic. V drž. jeho rodu do konce 14. stol. Poč. husit. válek obsazen Janem Hertvíkem z Rušínova. R. 1436 připojen Janem z Dubé a Třebechovic k Žlebům. R. 1499 pustý. Pošk. stavbou přehrady.
Hradní kopec od severu přes zátoku přehrady
Graficke pismenko Kdyby tam ještě stál, tak je to hrad jako z pohádky. Dnes ale zbylo po tomto hrádku jen několik malých zdí. Tyto se nalézají nad tunelem, který vede na most přehradní nádže Seč. Na místo se velmi těžko dostává, neboť přístupová cesta vede přes soukromý pozemek.
28.5. 2002

historie

Vznik hradu Vildštejna souvisel s kolonizací lesnaté oblasti na středním toku řeky Chrudimky na přelomu 13. a 14. století. Prvním majitelem této oblasti a snad i zakladatelem hradu byl Hrabiše z Paběnic, jenž je zde prokazatelně doložen r. 1315, kdy měl majetkový spor s vilémovským klášterem, vlastnícím též majetky na Chrudimce. Snad tehdy již Vildštejn stál, neboť Hrabiše z Paběnic, když klášter spor prohrál, usiloval o to, aby mu dal do

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)